top of page

ERVARINGEN

Duinen en zee
kb_edited.png

Jae-Bok

Onlangs heb ik meegedaan met een opstellingendag op aanraden van iemand van AFC. Ik wilde deze ervaring aangaan omdat ik beter in staat wil zijn om met frustraties en teleurstellingen om te gaan. Mijn kennis van opstellingen was beperkt, dus ik wist niet wat ik verwachten moest, maar ik heb gemerkt dat het echt werkt. Juist omdat je niet veel praat, maar lichamelijk bezig bent, kon ik de reacties voelen in mijn lichaam zoals belemmering, terughoudendheid en hulpeloosheid. Ik heb ook gemerkt dat ik een erg beperkte kijk op mijzelf had en dat is winst, omdat ik mezelf nu minder beperkt voel wat betreft mogelijkheden om met frustratie en teleurstellingen om te gaan. Helaas gaan ze er niet mee weg, maar ze worden waarschijnlijk wel wat draaglijker. 

Marjolein-Dikkerboom-2019-KimdeVriesFotografie-59.jpg

Marjolein

In het adoptieveld is Hilbrand een bekende en gevestigde naam. De geadopteerden die ik sprak waren of vol lof over hem, of bleven liever uit zijn buurt. Ik behoorde tot de laatste categorie. Ik had mijn leven immers goed voor elkaar. “But when the student is ready the teacher will appear” Na de ontmoeting met mijn Koreaanse ouders liep ik vast tussen twee werelden. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat Hilbrand op het eerste gezicht op mij overkwam als een statige ietwat autoritaire Koreaanse man, maar als snel maakte ik kennis met zijn zachtere kant. De opstellingen die ik in groepsverband onder leiding van Hilbrand heb gedaan, hebben veel inzicht, acceptatie en kracht gebracht.

Hilbrand combineert vakliteratuur met decennialange ervaring als opleider, trainer en coach. Dit tezamen met zijn feilloze voelsprieten en olifantengeheugen, maakt hem in mijn ogen een ongeëvenaarde opsteller op het gebied van traumawerk in de breedste zin des woords.

Image by Mockup Graphics

Margot

Een familie opstelling onder begripvolle maar duidelijke leiding van Hilbrand geeft ruimte om als geadopteerde je oorspronkelijkheid, je essentie te herontdekken en een plek te geven.

 

Het is fascinerend om te voelen en te zien hoe een opstelling een familieverhaal, een adoptieverhaal in het licht zet, ontwart en duidt.  De waarachtigheid en inzichten uit zo'n opstelling biedt ankers aan het verloren, zwevende geadopteerde zodat hij of zij kan landen op een plek die geen geweld doet aan de oorspronkelijke familielijn en daarmee aan zichzelf. 

bottom of page