(?)

 (?)

  SYSTEMISCH WERK
essential dynamics

Systemisch werk en opstellingen (SWO) werd in Nederland geintroduceerd in de jaren negentig en heeft sindsdien een grote ontwikkeling doorgaan. Naast diverse scholen, stijlen en beoefenaars, is het bijna niet meer weg te denken als een intrigerende vorm van complementaire vorm van welzijnswerk en een levende vorm van psychologie met verbindingen naar filosofie, sociologie en antropologie. 

Het systemisch werk kan worden gezien als een ver geëvolueerde vorm van de sociale systeemtheorie dat al langer bekend was in Nederland. Echter systemisch werk gaat verder daar waar de systeemtheorie bij de theorie is gebleven. Het onderzoekt de inter-dynamische werkelijkheid van de interacties van mensen en hun context. Met name dat wat niet uitgesproken wordt of moeilijk onder woorden lijkt te brengen, lijkt het systemisch werk de (ongeziene) essentiële dynamische interacties van betrokkenen in kaart te brengen en de vaak onopgelost spanningsvelden.

Uitgangspunten van SWO zijn met bijvoorbeeld interacties tussen de elementen; binding, hechting en loyaliteit (bhl) ten opzichte van binding, ordening en balans (bob) en plaats, positie en rol (ppr). Dit alles  binnen de context van ordening, belang en functie (obf).  

Het unieke van deze methode is dat het de persoon niet scheidt van de omgeving en de relaties die het heeft met de ander zonder de eigenheid van de persoon teniet te doen.

SysteemtheorieCSFHoe werkt het